Padurea Bavna
 

      Rezervatia  de STEJAR  PEDUNCULAT BAVNA s-a constituit ca arie protejata prin Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de Amenajarea Teritoriului National - sectiunea III - a zone protejate, avand codul 2575.
      Rezervatia de Stejar Pedunculat Bavna este  situata pe teritoriul administrativ al comunei Satulung, satul Fersig, si are o suprafata de 26,00 ha.
      Aceasta se  afla  in custodia Directiei Silvice Baia Mare in baza prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari prin Legea nr.462/2001 prin Ordinul nr.850/2003 privind incredintarea administrarii sau atribuirii custodiei ariilor naturale .
      Scopul principal al ariei naturale "Padurea Bavna" este cel de conservare a diversitatii biologice. De asemenea se urmareste excluderea  si prevenirea activitatiilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare, precum si asigurarea conditiilor pentru activitati educative, recreative si de cercetare stiintifica.
      Rezervatia de stejar pedunculat BAVNA cuprinde exemplare de arborete de stejar pedunculat (Quercus robus) extrem de frumoase, care sunt o sursa de seminte de calitate deosebita, motiv pentru care s-a creat aceasta rezervatie.         
      Padurea de stejar pedunculat se afla la limita inferioara a acestei specii din aceasta parte a tarii, reprezinta un veritabil "esantion" al codrilor seculari de odinioara din zona.
      Arboretul este constituit din stejar pedunculat pur (Quercus robur) in vârsta  de 150 de ani remarcându-se prin monumentalitate, prin aspectul compact - uniform in stadiul de dezvoltare de codru batran.
      Trunchiurile se caracterizeaza prin vigorozitate, sunt drepte, cilindrice si lipsite de crengi pe cca. 2/3 din inaltimea totala care este de aprox. 35 m. Diametrul mediu al trunchiului (la 1,30 inaltime) se inscrie intre 75 - 90 cm, iar circumferinta medie a coloanei, care este de regula simetrica,  are cca. 35 m.
      Tot aici primavara infloreste laleaua pestrita, care face parte din flora ocrotita fiind declarata monument al naturii.

      Semnalam prezenta unei colonii masive de Ardea cinerea (stârcul cenusiu) care cuibareste in aceasta padure.

        Rezervația este cunoscută popular sub numele de Cogna.

 

Link  către site-ul oficial al Romsilva – Direcția Silvică Maramureș - http://www.marasilva.ro/AP15.php

Investim in viitorul tau!
Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional co-finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.  
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm sa vizitați:    www.fonduri-ue.ro
Copyright 2011 @ ASSOC
Numar vizitatori unici: 737